2021-12-27 12:32:29• hírek • Bede Emőke

Az év legjelentősebb fogásai között a petei felfedezés - VIDEÓ

A Novel Research tanulmánya szerint a cigaretta feketepiaca a 2020-ban jegyzett 9,4 százalékhoz képest 2021-ben 8,7-re esett, mi több, novemberben az ország által elpöfékelt dohányárunak mindössze 7,4 százaléka származott illegális forrásokból. Ez az elmúlt 15 évben jegyzett legalacsonyabb érték – derül ki a Román Határrendészet beszámolójából.

Az említett forrás szerint 2021 első tizenegy hónapjában a határrendészek a független és más bűnüldöző szervekkel közösen folytatott akciók révén megközelítőleg 3,8 millió csomag cigarettát koboztak el, melynek összértéke 48,7 millió lejre tehető. Ugyanezen időszakban lefoglaltak további 62.605 kilogramm vágott dohányt és 764,7 kiló vízipipába járó dohányt is.


A januártól novemberig tartó periódusban hat bűnszervezetet számoltak fel, az ezekkel kapcsolatban álló személyek száma pedig 52 volt. Ami származásukat illeti, a legtöbb csempész Bulgáriából, Kínából, Vietnamból, Egyiptomból, Szíriából, Magyarországról, Moldovából, Montenegróból, Szerbiából és Ukrajnából érkezett, de értelemszerűen megannyi román állampolgár is érintett volt az ügyekben.


Továbbra is az Ukrajnával közös határszakaszon a legjellemzőbb a cigarettacsempészet, a romániai fogások mintegy 50 százalékát innen jelentették, viszont jelentős eseteket az ország más területein is regisztráltak.


A csempészek továbbra is a zöldhatárt részesítik előnyben, azaz a cigarettaszállítmányokat e szakaszokon hozzák be az országba, s juttatják el a raktározási helyig vagy addig a pontig, ahonnan aztán járművel viszik azokat tovább. A járművel történő szállításhoz egyébként olyan személyautókat vagy kisbuszokat használnak, melyeket más országokban jegyeztek be vagy amelyekre hamis rendszámokat szereltek, de az sem ritka, hogy rendszám nélküli kocsikat vetnek be. A járműveknél maradva a határrendészet azt is kiemelte, hogy a csempészek előszeretettel választanak terepjárókat is, melyek jellegüknél fogva könnyedén tudnak közlekedni az erdészeti- és földutakon, ezzel elkerülve a határrendészet járőreit. Annak érdekében, hogy tovább csökkentsék a lebukás esélyét, ezeket az utakat rendszerint a bűnszervezetek megfigyelők révén tartják szemmel, 


Egy másik, egyre népszerűbb módszer a drónok alkalmazása, mely lehetőséget nyújt a csempészeknek arra, hogy viszonylag rövid idő alatt nagy távolságokra szállítsák el a csomagokat. Ugyanakkor még mindig sokan próbálkoznak azzal, hogy a cigarettát a járművekben kialakított speciális zugokba vagy az utasok csomagjaiba rejtik.


A Román Határrendészet 2021-ben is folytatta a cigarettagyártókkal való együttműködést, melynek elsődleges célja, hogy felszámolják az országban a csempészetet. Ezen kapcsolatoknak köszönhetően a hatóság olyan rendszeresen olyan korszerű felszerelésekhez jut, melyek jó szolgálatot tesznek a bűnszervezetek elleni harcban. Az idei évben például 250 mozgásérzékelő kamerával bővült a határrendészet eszköztára, melyeket az Európai Unió külső határainak mentén, a csempészet által leginkább érintett pontokon szereltek fel. Ezen rejtett kameráknak köszönhetően sokkal nagyobb területet sikerül ellenőrizni, illetve nő a járőregységek reakcióideje is.


Kiemelkedő fogások 2021-ben


A 2021-es év első tizenegy hónapjának összegzésében külön fejezetet kapott az a június 7-ei fogás, mely során egy 27 éves, máramarosi férfi szerette volna Peténél elhagyni az országot. A határellenőrzés során a teherautósofőr azt vallotta, hogy üvegpoharakat és édesítőszereket szállít, viszont csakhamar kiderült, a dobozokban egy kis extra rakomány is lapul. A „poharas” raklapok egyikén 7.300 csomag cigarettára bukkantak, melynek piaci értéke 85.410 lejre tehető, a papíron édesítőt tartalmazó dobozokban pedig 434 kilónyi vízipipa-dohányra bukkantak, ami megközelítőleg 43.400 lejt ér.


A határrendészet a teljes mennyiséget elkobozta, a szóban forgó férfi ellen pedig bűnügyi nyomozást indítottak csempészet címszóval.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: